Spill sjakk på nettet
 

Forklaring og lenker til norske sjakksider som har mer informasjon og programmene du trenger.

Å spille sjakk på nettet må være noe av det nyttigste en kan bruke det til. I denne artikkelen er det ikke snakk om å spille postsjakk, men å få dramatikken rett inn i stua, som eksempel 2 minutters lynsjakk, og da gjerne mot en motstander i Australia. Nedenfor finner du en kort forklaring av de forskjellige mulighetene. Deretter finner du lenker til noen av de mange fine sjakksidene i Norge som behandler dette. Der finner du også lenker til nødvendige program.
 

FORSKJELLIGE MULIGHETER

Det er mulig å spille sjakk rett fra nettleseren eller en kan laste ned et program som gjør det mulig å spille mot en eller flere sjakkservere. Mens å spille fra nettleseren er det rasketst å komme i gang med, så er det flere muligheter dersom du velger å laste ned et program. Har du bestemt deg for å spille en del, vil jeg annbefale å gå rett på dette.
Det er mulig å spille sjakk gratis (FICS), nesten gratis (Chessnet) eller å betale litt (ICC).
 

UT PÅ TUR!

Det er ikke nødvendig å lage noen stor side om spill på Internett her, fordi en finner så mye informasjon på andre norske sider.
Vi begynner på Runes sjakksider og hopper rett til avsnittet The Free Internet Chess Servers (FICS).  På denne siden finner du siste versjon av programmet SLICS eller CHESSBORD, og en kort forklaring. Laster du ned programmet med en gang, så husk å ta med timestamp eller timeseal. Eller bare sett et bokmerke og kjør videre.
Sving inn på Kongevolds sjakksider og rett til levende sjakk. Der finner du en grundigere forklaring på de forskjellige måtene å spille sjakk over nett på, og om oppsettet av programmet ovenfor.

Vi tar nå en tur til Asker Schakklubb. Velg Torsteins sjakklinker og du finner blant annet en lenke til Chessnet. Dette programmet krever Windows-95, men ble valgt som beste mulighet når SOL testet sjakk på Internett. På Chessnet kan du spille gratis, men betale for å få ekstra muligheter.

På Internett er det ikke lang fra Asker til Nordstrand. Her finner du lenken til ICC (du kan ikke ta feil). Dette er en sjakkservere hvor du må betale for å få noe særlig utbytte av å spille, men mange liker seg her også.
Glem ikke å teste "sjakkleseren" før du drar videre.

Ja, hvor skal vi nå? Hjem å spille kanskje? Eller du kan ta en tur til Tromsø for å få med deg enda en fin sjakk-side.

(Hans-Inge Kongevold)
 

Slik finner du fram:

Nytt og gammelt
Hovedside
Oppdateringer
førsteraden
turneringer

Temasider
BGP/UGP
Boksiden
Jentesiden
USF
Terminliste
 

 Lenker i artikkel

Runes sjakksider
Kongevolds sjakksider
Asker Schakklubb
Nordstrand Sjakklubb

Andre lenker
 Wireplay UK: The online multiplayer games network
 
Norsk Nettsjakkforening

[NYHETER|USF|NORSK SJAKK|TOPPEN]