(Fra Aftenpostens kveldsutgave 7. mai):

Simen Agdestein lærer på Toppidrettsgymnaset
Karpov vurderer å flytte sjakkskole til Bærum

Sjakkverdensmester Anatolij Karpov vurderer å flytte sin sjakkskole fra Sverige til Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum.

Av Tor Bjørnar Holmlund

- Vi har forstått det slik at Anatolij Karpov ikke er fornøyd med hvordan skolen drives i Sverige. Og han og ledelsen ved skolen skal være interessert i å flytte over til Norge, sier styreformann ved NTG, Roger Elstad, til Aftenposten Aften.
- At vi starter en egen klasse for sjakkspillere til høsten gjør selvfølgelig ikke saken mindre interessant, sier Elstad.
Russeren Anatolij Karpov er den regjerende verdensmester i sjakk. Han er annet kjent for de knallharde oppgjørene mot landsmannen - og rivalen - Garri Kasparov.
Karpovs sjakkskoler har fire "filialer" i henholdsvis Romania, Russland, Sverige og på Kanariøyene. Nå er det altså store muligheter for at den over kjølen blir byttet ut med Norge og Toppidrettsgymnaset.
- Karpov er innom skolene av og til. Og jeg tror han er interessert i å få skolen over til Norge, sier Ole Valaker, leder i Ungdommens Sjakkforbund som arbeider med å få til en kamp mellom vår egen Simen Agdestein og Karpov i løpet av høsten.

AGDESTEIN
Når NTG til høsten åpner for den første klassen for sjakkspillere, skal stormester Simen Agdestein være lærer for elevene. Den tidligere landslagsspilleren i fotball er allerede ansatt som faglærer.
- Vi har tatt opp åtte elever allerede. Muligens er det plass til to til. Elevene vil få spille like mye sjakk som de andre elevene får trene for eksempel fotball eller langrenn. Vi tror det kan føre til fine utviklingsmuligheter for de unge sjakkspillerne, sier Roger Elstad.
- Har sjakk egentlig noe å gjøre på et idrettsgymnas?
- Absolutt. Simen Agdestein brenner veldig for at den mentale og fysiske delen skal kombineres. Og vi tror at sjakkspillerne kan bidra med å hjelpe de andre idrettsutøverne blant annet med konsentrasjon og den mentale delen.
Ole Valaker i Norges Sjakkforbund er også begeistret for at sjakk er tatt opp på NTG.
- Jeg vil si at dette er et gjennombrudd for norsk sjakk. Med dette kan vi bringe spillet inn på andre arenaer, sier han.
Norges Sjakkforbund er ikke medlem av Norges Idrettsforbund (NIF). Det er ikke umulig at de vil gjøre et fremstøt overfor NIF i den nærmeste fremtid.
Simen Agdestein er på Cuba, og Aftenposten Aften har ikke fått tak i den norske stormesteren.

 

Slik finner du fram: 
Nytt og gammelt 
Hovedside 
Oppdateringer 
førsteraden 
turneringer 
Temasider 
BGP/UGP 
Boksiden 
Jentesiden 
USF 
Terminliste 
 
 
[NYHETER|USF|NORSK SJAKK|TOPPEN]