Sjakk med Donald 
… og Karpov
 

Sjakkhåndbok av Anatolij Karpov
Egmont Hjemmets Bokforlag 120 sider.
Pris: 89 kroner

Det kan nok skje at sjakklærebøker blir litt kjedelige. Det er ikke noe problem med denne boken. Karpov og Donald sørger for at man lærer både brikkenes gange og det enkleste om taktikk og matt både raskt og smertefritt. Og for den som foretrekker mer lettfordøyelig stoff er det en komplett Disney-historie på 15 sider med Langbein i Sjakkland. Illustrasjonene er naturligvis av god Disney-standard. Og for en gammel Disney-elsker er det en nytelse å se de gamle favorittene både ved og på sjakkbrettet. 

Ofte opplever man endel merkverdigheter hvis man overlater oversettelse av en sjakkspiller til en ikke-sjakkspiller. Oversetter Petter Svanevik er neppe konkurransesjakkspiller, men han har gjort en god jobb. Noen få ganger føler man at han er på siden av standard sjakkspråk - blant annet når han skriver om "full binding" i stedet for "ekte binding" eller at "Ingen av bøndene rundt den svarte kongen er satt i spill", men stort sett virker det veldig riktig. De andre små merkverdighetene man kan finne er det tydelig at forfatter eller redaktør må ta ansvar for. Det er en bagatell, men likevel galt når det står at beskrivende notasjon er det samme som fullstendig notasjon, mens forkortet notasjon er det samme som algebraisk. Og noen av de historiske opplysningene er mer interessante enn de er godt dokumenterte:  Det har nok vært hevdet at sjakkspillet oppstod for 4500 år siden, men det er mer sannsynlig at det det er knappe 2000 år gammelt. Og det er ingen tvil om at Napoleon spilte sjakk. Men det er ganske sikkert at partiet av ham som gjengis i boken er en av de mange som sensasjonssultne sjakkforfattere har diktet opp i ettertid.

For en vanlig leser av førsteraden er det nok ikke så mye nytt å lære i denne boken. Partiene i kapittel 19 er utmerkede, men nesten ukommenterte. Men hvis du er fullstendig nybegynner er dette en hyggelig måte å lære sjakk på. Og har du en lillebror eller lillesøster du gjerne vil skal begynne å spille, er dette et utmerket gavetips. Og er du sjakkelsker kjøper du boken bare for illustrasjonenes skyld. 

(førsteraden: sverre johnsen)
 

Slik finner du fram: 
Nytt og gammelt 
Hovedside 
Oppdateringer 
førsteraden 
turneringer 
Temasider 
BGP/UGP 
Boksiden 
Jentesiden 
USF 
Terminliste 
 
 
[NYHETER|USF|NORSK SJAKK|TOPPEN]